Una vuitantena de persones es manifesten a Vilanova pel 8 de març

P1090675         8marçmani

Notícia publicada divendres 8 de març a la versió digital del setmanari Directa:

Convocada per l’Associació de Dones “La Frontissa” i l’organització juvenil Arran, una manifestació ha marxat aquesta tarda pels carrers de Vilanova i la Geltrú. L’acte també era recolzat per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), l’Ateneu Vilanoví i altres entitats de la ciutat.

En commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, a mitja tarda el col·lectiu feminista La Frontissa, amb el suport d’Arran, s’ha manifestat pels carrers del centre de Vilanova i la Geltrú. La marxa, que ha començat i acabat davant de l’Ajuntament, ha transcorregut per la Rambla Principal, tallant al seu pas un dels carrils de la Rambla Josep Antoni Vidal, i ha continuat pels carrers del nucli comercial, enmig de les mirades encuriosides de botiguers i vianants.

Una diada més combativa

En el context actual de crisi capitalista, des de la Frontissa han fet de la reivindicació feminista un crit conjunt contra les retallades patides pel global de la població. A les demandes en favor de l’avortament lliure i gratuït o a la destrucció del patriarcat, doncs, se li han sumat també consignes per un habitatge digne, en favor l’educació pública i contràries a les retallades.

Un cop acabada la marxa, s’ha procedit a la lectura dels manifestos. La Frontissa ha denunciat que a l’amenaça masclista se li ha sumat l’“abandó” al qual són sotmeses per part de les autoritats i òrgans de govern, aprofitant l’actual clima de retallades. La precarització laboral, sanitària i educativa han estat punts del seu discurs, que també ha reclamat la creació d’un Casal Municipal de Dones que els permeti autogestionar-se i teixir complicitats “per combatre el patriarcat capitalista”.

Per part d’Arran, el manifest ha remarcat la vigència i utilitat del moviment feminista avui en dia alhora de fer front a les constants actituds masclistes que les joves han de suportar en al seva vida quotidiana. Igualment, les ha encoratjat a fer un front comú per combatre aquestes actituds i enfrontar-se als complexes imposats pel patriarcat.

Valoració positiva

La mobilització ha estat valorada molt positivament per la presidenta de La Frontissa, ja que s’ha recuperat el format de manifestació al cap de tres anys de fer-se solament una concentració a la Plaça de la Vila. L’adhesió del col·lectiu feminista a l’Assemblea pels Drets Social del Garraf (ADS), una coordinadora que engloba sindicats i diferents organitzacions polítiques, ha estat determinant. “Tenint en compte que l’ADS planejava futures accions a Vilanova, quan vam adherir-nos-hi els hi vam plantejar la nostra voluntat de recuperar la manifestació. Hi van estar d’acord, i la resposta ha estat prou bona. Amb les concentracions només érem les de sempre, amb la manifestació aconsegueixes molt més ressò”, han estat les paraules de la seva presidenta.
La Frontissa porta des del 1998 abanderant la lluita feminista a Vilanova. Es reuneixen cada dimecres a les sis de la tarda al Carrer Sant Pau

http://directa.cat/noticia/una-vuitantena-persones-es-manifesten-vilanova-geltru-pel-8-marc

 

Us deixem amb el manifest que vàrem llegir en nom d’Arran al finalitzar la manifestació pels carrers de Vilanova:

El feminisme és una lluita llarga, és una lluita de dies i de nits. De dies perquè cada dia hem de combatre mirades bavoses, comentaris sexistes, acudits masclistes…i tot això, se’ns pinta com a  fet normal, que ens ho prenguem amb “humor”. També és una lluita de nits, quan hem de guanyar-nos el respecte als espais d’oci front bavosos que es creuen amb el dret a imposar-te la seua virilitat, quan sembla que hem de triar carrers il·luminats per tornar a casa o demanar als amics que ens acompanyin.

El feminisme és també prendre el relleu de dones que fa més de 50 anys van dir que allò personal és polític i nosaltres hi insistim. El patriarcat i, en especial, el masclisme tenen encara ara, una afectació gravíssima en la vida de les joves. Si algunes veus ens frenen dient: – “Esteu millor que mai”. Respongueu-los que no volem estar millor en comparació al passat, sinó que volem tenir tots els drets en el present.

Joves, que no us faci por parlar de feminisme. Aquells que ho critiquen són els que veuen perillar els seus privilegis. Quin problema tenen en que arribem a la igualtat salarial? És molt demanar que et tractin com una persona i no com un cos, que puguis gaudir de la teva sexualitat, de les teves corbes, del teu cos, que decideixis si vols parir o vols avortar, si vols fer sexe i amb qui?

Penseu-hi, quina part del feminisme és la que no us va bé, noies? Quin dret us pot fer nosa? En l’actualitat, persisteixen les mateixes discriminacions que ahir, potser més difuses i disfressades de “normalitat”, però igualment presents.

Que pensis que t’han d’acompanyar a casa perquè els carrers són foscos i perillosos, és negar-te un espai públic. La por limita la teva vida diària i et lliga inevitablement a un home que et protegeixi. Que sentis la pressió de ser pràcticament una model, a forçar-te a obtenir un cos que no és el teu, és violència. I de la vostra sexualitat què me’n dieu? Cedeixes al fet de fer servir o no, condó? Et procures el teu orgasme?

I que l’Estat, l’església i un jutge decideixin sobre la interrupció d’un embaràs, què me’n dius?

Quina part de tu mateixa no és teva i és d’un altre? Quina part de la teva vida no pots decidir per tu mateixa perquè hi ha algú que s’encarrega d’ordenar-ho?

Front a totes aquestes discriminacions, cal que practiquem un profund amor per una mateixa, que cuidem la nostra autoestima i, per suposat, que teixim aliances amb altres noies que, com nosaltres, tenen les mateixes pors, els mateixos complexos i les aturen els mateixos límits.

Juntes ho podem tot!

 

Advertisements

Posted on March 11, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: